top of page

Sepatah dua...

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Apabila dunia terus berubah, adalah penting untuk kita menerima pendidikan formal di institusi pengajian tinggi. Walaupun ada yang percaya bahawa kelayakan akademik bukanlah segala-galanya, ia penting untuk maju. Mempunyai sekeping kertas kelayakan adalah tiket yang memberi kita banyak peluang untuk berjaya pada masa hadapan.

Kami sentiasa mendengar pandangan bahawa ijazah akademik dan sijil bukan jaminan bahawa kami akan berjaya dalam hidup. Allahyarham Steve Jobs (pengasas Apple), Bill Gates (pengasas Microsoft) dan juga Mark Zuckerberg (pengasas Facebook) selalu disebut sebagai contoh yang tidak mempunyai pendidikan kolej tetapi berjaya dalam bidang masing-masing. Tetapi bolehkah kita membuat perbandingan sedemikian tanpa mengambil kira faktor lain?

Dalam analisis mudah, kumpulan yang bermaksud baik akan mengatakan bahawa jika anda ingin memulakan perniagaan anda sendiri, anda boleh berjaya tanpa kelayakan akademik. Apa yang penting ialah keazaman dan usaha berterusan.

Secara umumnya, saya tidak menafikan sama sekali bahawa seseorang yang tidak mempunyai pendidikan tinggi boleh berjaya dalam perniagaan atau perusahaan yang diceburinya. Walau bagaimanapun, peratusannya sangat kecil. Mungkin faktor "rezeki dan unsur", siapa tahu, mempunyai peranan yang besar dalam senario ini.

Meneruskan pendidikan sehingga ke peringkat kolej adalah satu proses di mana kita mendalami bidang saintifik dengan mengikuti disiplin saintifik tertentu. Sebagai contoh, apabila kita belajar di kolej atau kolej, kita mesti menghadiri kuliah yang diberikan oleh tenaga pengajar yang berkelayakan. Selain itu, mata pelajaran dan topik yang disampaikan adalah mengikut kurikulum yang ditetapkan oleh Agensi Kelayakan Malaysia atau lebih dikenali sebagai MQA. Akibatnya, subjek dan topik yang ditawarkan kepada masyarakat adalah berkualiti dan menepati piawaian pasaran kerja semasa.

 

Kolej Queens Kuala Lumpur (QCKL) telah ditubuhkan pada tahun 2013 dan merupakan salah satu kolej di bawah panel FELDA. Matlamat penubuhan QCKL adalah untuk menawarkan program ijazah di Malaysia dan luar negara dengan yuran pengajian yang minimum. Semua program QCKL telah mendapat sijil akreditasi daripada Agensi Kelayakan Malaysia (MQA). Ini bermakna lepasan QCKL boleh melanjutkan pelajaran di mana-mana kolej awam atau swasta di Malaysia atau di luar negara.

Pepatah Arab mengatakan jika kita berkawan dengan pembuat besi, kita akan merasai bahang ais. Namun, jika kita berkawan dengan penjual minyak wangi, wangian wang akan melekat pada kita. Maknanya sebagai manusia, kita mudah terpengaruh dengan orang sekeliling. Kita mesti bijak memilih kawan dan suasana sekeliling untuk memperoleh sikap yang positif. Apabila kita menghadiri kolej atau kolej, kita akan bertemu dengan ramai orang yang bijak, rajin, inovatif dan kreatif. Secara tidak langsung, kita akan meniru sikap ini. Nilai-nilai ini amat berguna bukan sahaja di sekolah, tetapi juga dalam kehidupan seharian dan masa depan kita. Seorang yang ringan tulang dan suka menolong sudah tentu akan lebih dihargai oleh orang sekelilingnya daripada seorang yang pemalas, gelisah dan menipu orang lain. Ringkasnya, matlamat peringkat yang lebih tinggi bukan sahaja untuk menimba ilmu, tetapi juga untuk membentuk watak yang baik dan kemahiran lain seperti komunikasi dan berurusan dengan orang lain.

CEO_edited.png

CHIEF

ALKMAR NAZRUL BIN ALIAS

EXECUTIVE

bottom of page